9 - Výrobná činnosť podniku
Názov: VÝROBNÁ ČINNOSŤ PODNIKU
Dátum: 10. 01. 2011
Obsah:
- charakterizujte transformačný proces v podniku
- popíšte kvantitatívne a kvalitatívne ciele výroby
- vymenujte členenie výroby z rôznych hľadísk
- charakterizujte výrobok ako výstup výrobnej činnosti
- ochranná známka
Vypracovanie:
Podnikový transformačný proces (PTP)
-je to proces (premeny) transformácie výrobných vstupov na výrobné výstupy
-PTP sa skladá z 3 fáz:
- 1.zabezpečenie výrobných faktorov – ich obstarávanie, skladovanie,...
- 2.tvorba podnikového výkonu – využitím výrobných faktorov vyrába podnik výrobky a poskytuje služby
- 3.odbyt – predaj výrobkov a služieb
Ciele výroby
- 1. Kvantitatívne - predstavujú určité množstvo (objem) výrobkov
- 2. Kvalitatívne –
a.) PRODUKTIVITA – predstavuje princíp maxima. S danými výr. vstupmi vyrobiť maximum výstupov
b.) HOSPODÁRNOSŤ – predstavuje princíp minima. Dané výr. výstupy dosiahnuť z min. výr. vstupmi( náklady)
Členenie výroby podľa výrobného programu
- Základná výroba – zameriava sa na výrobky, ktoré predstavujú hlavný výrobný program podniku (jeho špecializáciu).
- Doplnková výr. – vyrába výrobky, ktoré nie sú hlavným výr. programom podniku, ale súvisia s ním.
- Pridružená výr. – jej výrobky nesúvisia so špecializáciou (priemyselná výroba v poľnohosp. podniku, drevárska výroba v strojárskom podniku).
Členenie výr. podľa vzťahu k výrobnému procesu
- Hlavná výroba – dáva základný charakter výrobnému procesu. Mení sa tvar, zloženie surovín.
- Pomocná výroba – predstavuje produkciu výrobkov bezprostredne potrebných na zabezpečenie chodu hlavného výrobného procesu
- Vo vedľajšej výrobe – zabezpečuje sa produkcia rôznych druhov energií potrebných v hlavnej a pomocnej výrobe.
Členenie výroby podľa spojitosti (priebehu výr. procesov)
- Spojitá výroba. – kontinuálna – prebieha bez časového prerušenia (napr. chemické procesy, výroba el. energie).
- Nespojitá výr. – diskontinuálna – výroba vo výrobnom podniku
Členenie výroby podľa fáz
- Predhotovujúca fáza – predvýrobná etapa – príprava a kompletizácia materiálov
- Zhotovujúca fáza – vyrába sa ťažisko výrobnej činnosti
- Dohotovujúca fáza – konečná podoba výrobku, po nej funkčné skúšky
Členenie podľa hromadnosti
- Hromadná výr. – výroba 1 alebo malého počtu druhov výrobkov vo veľkom množstve.
- Sériová výr. – vyrába sa v sériách, napr. autá po 2000ks séria
- Kusová výr. – pár kusov z výrobkov
Podľa stupňa zložitosti
- jednoduchá výroba
- zložitá výroba
Podľa úrovne použitej výr. techniky
- výroba - ručná, strojová (aparatúrna), automatizovaná.
Výrobok ako výstup výrobnej činnosti
Výrobok je výstup výrobnej činnosti podniku
Rozlišujeme:
- a.) FINÁLNY VÝROBOK – je určený na konečnú spotrebu
- b.) POLOVÝROBOK – je určený na spracovanie v ďalšom podniku
- c.) NEPODAROK – výrobky kto nespĺňajú parametre technických noriem
Základné funkcie výrobku:
objektom záujmu spotrebiteľov na trhu sú tie funkcie, ktorými výrobky uspokojujú určité potreby spotrebiteľov.
Úplný výrobok - má 4 úrovne funkcií:
- a. ZÁKLADNÁ – plnenie funkcie, na ktorú bol výrobok vyrobený
- b. DOPLNKOVÁ – akosť (kvalita výr.), obal, dizajn (tvar.farba),
- c. ROZŠIRUJÚCA – servis, poradenstvo, spôsob distribúcie,
plat. podmienky, značka – povesť výrobku
Právna ochrana výrobkov
-je spojená so značkou výrobkov
- kritériá:
- - značka musí mať rozlišovaciu schopnosť
- -zapamätateľnosť
- -musia byť vylúčené niektoré označenia (štátna zástava, názov štátu)
Značka výrobku – stáva sa ochrannou po zápise do registra ochrany známok
Ochranná známka – označenie, kt odlišuje výrobky pochádzajúce od rôznych výrobcov
Funkcie ochrany známky:
- a)rozlišovacia – slúži na odlíšenie rovnakých výrobkov od rôznych výrobcov
- b)propagačná- jej úlohou je dostať výrobok do povedomia spotrebiteľov
- c)súťažná – pomáha výrobcovi výrobku presadiť sa v súťaži s konkurenciou
Druhy ochranných známok
- -individuálne – slúžia jednému podnikateľovi
- -kolektívne- slúžia skupine podn.
- -výrobné- chránia práva výrobcu
- -obchodné – chránia organizácie, pre kt vyrábajú rôzny výrobcovia
Pomôcka: Ak sa učíte zo zošita, hľadajte v zošite z III. ročníka.